Serce baobabu i jego korzyści prozdrowotne
Posted by      09/03/2023 14:15:00     Home , Warto wiedzieć    Comments 0
Serce baobabu i jego korzyści prozdrowotne

Baobab rośnie dziko w Afryce oraz na Madagaskarze. Osiąga nawet do 25 m wysokości, dzięki czemu jest schronieniem dla zwierząt i ludzi, o czym Sienkiewicz pisał w swojej powieści "W pustyni i w puszczy". Dla Afrykanów owoce baobabu to jego serce i stanowią niesamowity przysmak. Charakteryzują się one cierpkim smakiem, ze względu na zawartość kwasu cytrynowego oraz dużą zawartością witamin i składników mineralnych.

Serce baobabu to duże jagody ważące 150-300g. Są przede wszystkim bogactwem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także minerałów: żelaza, wapnia, fosforu, cynku, potasu, miedzi, manganu, magnezu. Zawiera też proteiny, w skład których wchodzi 14 różnych aminokwasów, z czego 7 określanych jako niezbędne dla naszego organizmu. Poza tym jest źródłem polifenoli, fitosteroli, triterpenów, saponin, karotenoidów, śluzów, celulozy oraz fruktooligosacharydów będących pożywką dla bakterii jelitowych. Baobab wykazuje działanie rewitalizujące, ułatwia sportowcom odzyskanie sił oraz wzmacnia i stymuluje system odpornościowy.

DZIAŁANIE PRZECIWBIEGUNKOWE

Ze względu na zawartość tanin i przeciwzapalnego śluzu, miąższ owoców baobabu jest skuteczny w zwalczaniu biegunek. Dodatkowo bogactwo błonnika i prebiotyków wspiera florę bakteryjną (stymuluje rozrost pożytecznych bakterii) i pracę jelit. Pomaga on również usuwać zbędne produkty przemiany materii.

Błonnik przyczynia się także do zmniejszenia stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego, a także obniżania poziomu cukru we krwi i regulacji cholesterolu.

SILNY PRZECIWUTLENIACZ

W owocach tego afrykańskiego drzewa znajduje się 7-10 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. A wraz z karotenoidami i polifenolami wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że pomagają one w zapobieganiu wielu przewlekłym chorób, które mogą się rozwinąć, gdy wolne rodniki powodują mutację zdrowych komórek.

Witamina C skutecznie wspiera układ odpornościowych oraz stymuluje funkcje obronne organizmu przed szkodliwymi patogenami. Przyczynia się także do produkcji kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan i odbudowę naczyń krwionośnych, chrząstek, kości oraz działa regenerująco na komórki skóry. 

PRZECIWZAPALNIE I PRZECIWBÓLOWO

Sterole, saponiny i triterpeny - to właśnie obecność tych składników sprawia, że owoce baobabu przeciwdziałają stanom zapalnym. Już w czasach starożytnych doceniano te właściwości i stosowano go w zwalczaniu gorączki, przede wszystkim podczas malarii. Roślinie tej przypisuje się także działanie przeciwbólowe porównywalne do popularnej aspiryny, a także przeciwwirusowe.

OCHRONA WĄTROBY

Wykazano, że miąższ owoców baobabu ma działanie hepatoprotekcyjne, a więc chroni i wspomaga regenerację komórek wątroby.

ŹRÓDŁO MINERAŁÓW

Ze względu na bogactwo wapnia, bowiem zawiera go więcej niż krowie mleko, spożywanie owoców baobabu może być świetnym wsparciem dla kości i układu kostnego. Przyczynia się do tego także zawarty w nim magnez. Natomiast potas przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, a tym samym ochrony serca i układu sercowo-naczyniowego przed chorobami. Z kolei obecność żelaza przyczynia się do zapobiegania anemii.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Sproszkowane owoce baobabu można dodawać do napojów, jogurtów, koktajli, smoothie, a dodane do wody stworzą napój podobny do mleka. Baobab w formie proszku zawiera równie cenne składniki jak świeży owoc. Taki produkt będzie świetnym uzupełnieniem diety w witaminy i składniki mineralne i przede wszystkim naturalnym, a więc lepszym niż syntetyczne suplementy.

BIBLIOGRAFIA:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/baobab.html

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny