Zioła pełne krzemu
Posted by      29/04/2023 13:29:00     Home , Składniki odżywcze    Comments 0
Zioła pełne krzemu

O krzemie niewiele się mówi. Jest pierwiastkiem, którego potrzebujemy w śladowych ilościach, ale mimo to jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Ciekawostką jest również to, że jest na drugim miejscu (tuż po tlenie!) pod względem rozpowszechnienia w otaczającej nas przyrodzie. Występuje on w postaci krzemianów i krzemionki.

W medycynie ludowej stosowano krzem, np. obkładając nim studnie, dzięki czemu woda uzyskiwała odpowiednią jakość. Badania potwierdzają, że pierwiastek ten w reakcji z wodą wytwarza kwas krzemowy, który z kolei działa oczyszczająco na jelita i drogi moczowe, rozpuszcza złogi soli, kamienie i piasek obecne w nerkach oraz wspomaga układ odpornościowy poprzez wpływ na proliferacje limfocytów. Woda krzemowa wykazuje szereg prozdrowotnych działań, przede wszystkim oczyszcza organizm z metali ciężkich, substancji radioaktywnych i innych szkodliwych związków, a także chroni układ nerwowy przed wpływem aluminium, wpływa na poprawę funkcji poznawczych, polepsza przemianę materii, łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego (niestrawność) oraz łagodzi stany zapalne w nim obecne, wspomaga leczenie cukrzycy typu II oraz miażdżycy, poprawia działanie nerek, wpływa na szybsze gojenie się ran, oparzeń i owrzodzeń. Mówi się także, że zwiększa poziom energii oraz wydłuża życie. Można ją również stosować zewnętrznie np. do płukania gardła i nosa w przypadku infekcji, włosów, ponieważ wzmacnia je i zapobiega wypadaniu, przyczynia się także do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, trądziku, róży, opryszczki ze względu na swoje działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze. Działa także odmładzająco, redukuje zmarszczki, zapobiega pojawianiu się podrażnień, wągrów i pryszczy. 

SKUTKI NIEDOBORU KRZEMU

Niedobory krzemu mogą osłabiać funkcje obronne organizmu przed infekcjami. Wpływają też na obniżenie gęstości kostnej i nieprawidłową strukturę tkanki łącznej, a w konsekwencji mogą prowadzić do osteoporozy i problemów ze stawami. Niskie spożycie krzemu wpływa również na funkcjonowanie mózgu i obniżenie funkcji poznawczych.

ZAPOTRZEBOWANIE NA KRZEM

Literatura dowodzi, że powinno się dziennie dostarczać 20-50 mg krzemu. Najczęstszym jego źródłem jest pożywienie, ale niestety wchłaniamy go zaledwie 1-3%. Badania wskazują, że w Polsce spożywamy 25-27 mg krzemu, natomiast w Indiach i Chinach spożywa się go nawet do 200 mg/dobę. 

W Polsce najczęstszymi źródłami krzemu są produkty zbożowe oraz piwo, które poprzez obecność alkoholu wcale nie jest jego dobrym źródłem. Warto wiedzieć, że roślinne produkty zawierające krzem charakteryzują się jego niską biodostępnością, a więc niekoniecznie wysokie jego spożycie pokrywa nasze zapotrzebowanie. 

ZIOŁA BOGATE W KRZEM:

  • pędy bambusa,
  • słoma owsiana,
  • skrzyp,
  • rdest,
  • perz,
  • pokrzywa,
  • przywrotnik,
  • podbiał,
  • przytulia,
  • poziewnik,
  • porost islandzki,
  • ogórecznik,
  • miodunka,
  • kozieradka.

Aby zwiększyć biodostępność krzemu z ziół, najlepiej przygotować odwar. Najpierw można odstawić zioła do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotować przez 10-20 minut, aby krzemionka mogła się uwolnić. Do gotowania najlepiej używać naczyń szklanych, ceramicznych lub emaliowanych. Przecedzony odwar można popijać lub zastosować do kąpieli. 

BIBLIOGRAFIA:

Krupka J. Krzysztof: Krzem pierwiastek życia, Instytut ENERGOMEDICA.pl 2019

https://dietetycy.org.pl/krzem-w-organizmie-rola-zrodla-i-suplementacja/

https://www.lifelinediag.eu/oczysc-organizm-i-wzmocnij-jego-odpornosc-fitoterapia-a-uzupelnianie-niedoboru-krzemu/

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny