Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum (Triticum durum). Wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów typu spaghetti, czy cannelloni, nadając im naturalny, bursztynowy kolor. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest idealnym składnikiem do przyrządzania deserów, legumin, budyniów, a także do zagęszczania potraw.
Miód faceliowy jest miodem późnej wiosny i wczesnego lata, a swym pięknym kolorem przypomina słoneczne dni czerwca. Stanowi doskonały suplement diety dla osób z problemami trawiennymi, jelitowymi i żołądkowymi. Kolor jasno-żółty przechodzący w zależności od roślinności domieszkowej do koloru herbacianego. W smaku łagodny.
Pomidory mielone to substytut pomidorów świeżych lub koncentratu pomidorowego. Nawet niewielka ich ilość wspaniale wzbogaci smak i aromat Twoich potraw.
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
Lubczyk jest przyprawą bardzo mocną, dlatego stosuje się go w małych ilościach. Przyprawia się nim potrawy z fasoli, zupy jarzynowe, kartoflankę, rosoły, poprawia zapach mięsa, potraw rybnych i sosów.
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Miód akacjowy to nie tylko smakowity dodatek do śniadań, wypieków czy deserów, ale również produkt, który charakteryzuje się wieloma cennymi dla zdrowia i urody właściwościami.
Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Miód nektarowo-spadziowy to połączenie przewagi spadzi jodłowej z miodami nektarowymi. Nektar pszczoły zebrały w lesie z kwiatów dzikich jeżyn, niecierpka oraz innych roślin runa leśnego, kwitnących w lipcu i sierpniu. Miód nektarowy ze spadzią charakteryzuje się wyrazistą nutą żywiczną i jest tańszy od czystego miodu spadziowego.
Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków w połączeniu z mąką gryczaną. Doskonała również do zagęszczania potraw, gdyż nie tworzy grudek i ma neutralny smak.
Ostropest plamisty Astron jest produktem spożywczym poprawiającym smak potraw i polecanym szczególnie dla osób, które chciałyby wspomóc funkcjonowanie swojej wątroby. Ostropest mielony można dodawać do wielu dań i napojów.
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.