Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się w Chinach ponad dwa tysiące lat przed naszą erą. Na początku spożywano ją w formie zupy, dopiero w latach 600-900 naszej ery zaczęto ją parzyć. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej herbata gasi pragnienie, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, odświeża umysł, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, działa oczyszczająco i moczopędnie.
O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty słyszał już każdy, ale warto je przypomnieć.
Zielona herbata wytwarzana jest z tego samego krzewu, z którego produkuje się herbatę czarną, jednak z tą różnicą, że nie jest ona poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje więcej substancji aktywnych takich jak: flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, czy katechiny, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, otyłością i cukrzycą. Oprócz tego wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii i działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Zielona herbata ma słomkowy kolor i bardziej gorzki smak (ze względu na większą ilość polifenoli) niż herbata czarna.
Herbata zielona Yunnan produkowana jest z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan w Chinach, która nazywana jest „ojczyzną herbaty”.
Zalecane spożycie: 1 kostkę zalej wrzątkiem (0,2-0,5 l) i zaparzaj 2-5 minut. Te same liście można parzyć nawet dwukrotnie. Herbatę najlepiej spożywać 3-5 razy dziennie.
Skład: sprasowane liście świeżej zielonej herbaty (camelia sinensis)
Opakowanie zawiera 125 g
Liście zielonej herbaty zostały zwinięte w kuleczki, które pod wpływem wrzątku pęcznieją i rozwijają się. To sprawia, że jest ona bardzo wydajna.
Zalecane spożycie: 1 łyżeczkę herbatki zalej wrzątkiem (od 0,25 l do 0,5 l). Zaparzaj ok. 5 minut.
Skład: zwijane liście świeżej zielonej herbaty (camelia sinensis).
Opakowanie zawiera 250 g
HERBATA PU-ERH (prasowana w kostach)
Herbata czerwona bogata jest w garbniki, flawonoidy (antyoksydanty), alkaloidy, minerały (wapń, cynk, selen, magnez, mangan, miedź) i witaminę C. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oczyszcza i odtruwa organizm. Wspiera układ pokarmowy i krwionośny. Polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza metabolizm, a także wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a także blokuje powstawanie nowej.
Herbata czerwona Pu-erh produkowana jest z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan w Chinach, która nazywana jest „ojczyzną herbaty”.
Zalecane spożycie: 1 kostkę zalej wrzątkiem (0,2-0,5 l) i zaparzaj 2-5 minut. Te same liście można parzyć nawet dwukrotnie. Herbatę najlepiej spożywać 3-5 razy dziennie.
Skład: sprasowane liście pół-fermentowanej tzw. czerwonej herbaty (camelia sinensis)
Opakowanie zawiera 125 g
HERBATA NINGHONG HEALTH PROTECTION
Receptura herbaty Ning Hong została opracowana na zasadzie równowagi sił życiowych yin i yang. Odpowiada ona za harmonijne funkcjonowanie organizmu i wzmocnienie jego najważniejszych narządów: serca, nerek i wątroby. Została ona uznana za jeden z najlepszych produktów państwowych Chin. Miliony ludzi na świecie doceniają w szczególności jej właściwości odchudzające. Napar tej cudownej mieszanki niezwykle skutecznie wpływa na wygląd skóry. Dodatkowo wspiera przewód pokarmowy, poprawia pracę jelit, jest pomocna przy zaparciach i zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Stosowana jest także w leczeniu niedrożności dróg oddechowych czy świerzbu. Można ją stosować dłuższy czas, ponieważ nie powoduje biegunek.
- Herbata Ning Hong jest bogata w polifenole, głównie katechiny, które wymiatają wolne rodniki.
- Kłącze pochrzynu dostarcza: witaminy A, która wspiera układ immunologiczny, witaminę C odpowiadająca za prawidłowy metabolizm energetyczny oraz saponiny steroidowe.
- Liście malwy obfitują w śluz.
- Owoc głogu chińskiego zawiera flawonoidy i witaminę C.
Zalecane spożycie: 1 saszetkę zalej 250 ml wrzątku i zaparzaj przez 5 minut. Tę samą saszetkę można, a nawet należy zaparzać powtórnie, ponieważ napar z drugiego parzenia jest najbardziej wartościowy.
Skład: Herbata Ning Hong (Camelia Sinensis) 76%, kłącze pochrzynu 15%, liść malwy 5 %, owoc głogu 4%
Opakowanie zawiera 90 g (30 saszetek)
Leave a Reply Cancel Reply