Herbaty polecane przez Tradycyjną Medycynę Chińską
Posted by      06/05/2021 12:25:00     Home , Ciekawostki z naszego sklepu    Comments 0
Herbaty polecane przez Tradycyjną Medycynę Chińską

Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się w Chinach ponad dwa tysiące lat przed naszą erą. Na początku spożywano ją w formie zupy, dopiero w latach 600-900 naszej ery zaczęto ją parzyć. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej herbata gasi pragnienie, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, odświeża umysł, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, działa oczyszczająco i moczopędnie.

HERBATA ZIELONA YUNNAN 

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty słyszał już każdy, ale warto je przypomnieć. 

Zielona herbata wytwarzana jest z tego samego krzewu, z którego produkuje się herbatę czarną, jednak z tą różnicą, że nie jest ona poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje więcej substancji aktywnych takich jak: flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, czy katechiny, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, otyłością i cukrzycą. Oprócz tego wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii i działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. 

Zielona herbata ma słomkowy kolor i bardziej gorzki smak (ze względu na większą ilość polifenoli) niż herbata czarna.

Herbata zielona Yunnan produkowana jest z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan w Chinach, która nazywana jest „ojczyzną herbaty”.

Zalecane spożycie: 1 kostkę zalej wrzątkiem (0,2-0,5 l) i zaparzaj 2-5 minut. Te same liście można parzyć nawet dwukrotnie. Herbatę najlepiej spożywać 3-5 razy dziennie. 

Skład: sprasowane liście świeżej zielonej herbaty (camelia sinensis)

Opakowanie zawiera 125 g

HERBATA ZIELONA GUN POWDER

Liście zielonej herbaty zostały zwinięte w kuleczki, które pod wpływem wrzątku pęcznieją i rozwijają się. To sprawia, że jest ona bardzo wydajna. 

Zalecane spożycie: 1 łyżeczkę herbatki zalej wrzątkiem (od 0,25 l do 0,5 l). Zaparzaj ok. 5 minut.

Skład: zwijane liście świeżej zielonej herbaty (camelia sinensis).

Opakowanie zawiera 250 g

HERBATA PU-ERH (prasowana w kostach)

Herbata czerwona bogata jest w garbniki, flawonoidy (antyoksydanty), alkaloidy, minerały (wapń, cynk, selen, magnez, mangan, miedź) i witaminę C. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oczyszcza i odtruwa organizm. Wspiera układ pokarmowy i krwionośny. Polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza metabolizm, a także wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a także blokuje powstawanie nowej. 

Herbata czerwona Pu-erh produkowana jest z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan w Chinach, która nazywana jest „ojczyzną herbaty”.

Zalecane spożycie: 1 kostkę zalej wrzątkiem (0,2-0,5 l) i zaparzaj 2-5 minut. Te same liście można parzyć nawet dwukrotnie. Herbatę najlepiej spożywać 3-5 razy dziennie. 

Skład: sprasowane liście pół-fermentowanej tzw. czerwonej herbaty (camelia sinensis)

Opakowanie zawiera 125 g

HERBATA NINGHONG HEALTH PROTECTION

Receptura herbaty Ning Hong została opracowana na zasadzie równowagi sił życiowych yin i yang. Odpowiada ona za harmonijne funkcjonowanie organizmu i wzmocnienie jego najważniejszych narządów: serca, nerek i wątroby. Została ona uznana za jeden z najlepszych produktów państwowych Chin. Miliony ludzi na świecie doceniają w szczególności jej właściwości odchudzające. Napar tej cudownej mieszanki niezwykle skutecznie wpływa na wygląd skóry. Dodatkowo wspiera przewód pokarmowy, poprawia pracę jelit, jest pomocna przy zaparciach i zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Stosowana jest także w leczeniu niedrożności dróg oddechowych czy świerzbu. Można ją stosować dłuższy czas, ponieważ nie powoduje biegunek. 

  • Herbata Ning Hong jest bogata w polifenole, głównie katechiny, które wymiatają wolne rodniki.
  • Kłącze pochrzynu dostarcza: witaminy A, która wspiera układ immunologiczny, witaminę C odpowiadająca za prawidłowy metabolizm energetyczny oraz saponiny steroidowe.
  • Liście malwy obfitują w śluz.
  • Owoc głogu chińskiego zawiera flawonoidy i witaminę C.

Zalecane spożycie: 1 saszetkę zalej 250 ml wrzątku i zaparzaj przez 5 minut. Tę samą saszetkę można, a nawet należy zaparzać powtórnie, ponieważ napar z drugiego parzenia jest najbardziej wartościowy.

Skład: Herbata Ning Hong (Camelia Sinensis) 76%, kłącze pochrzynu 15%, liść malwy 5 %, owoc głogu 4% 

Opakowanie zawiera 90 g (30 saszetek)

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny