Morwa biała - nieocenione źródło zdrowia
Posted by      19/05/2021 14:35:00     Leczenie alternatywne i fitoterapia    Comments 0
Morwa biała - nieocenione źródło zdrowia

Morwa biała jest to jeden z głównych składników ludowej medycyny chińskiej. Substancje w niej zawarte są niezwykle skuteczne we wspomaganiu leczeniu głównie cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Alkaloidy (substancje o działaniu przeciwdiabetycznym) zawarte w liściach, korzeniach i owocach morwy wspomagają trawienie glukozy, dzięki czemu obniżają jej poziom we krwi. Dzięki temu morwa jest skuteczna we wspomaganiu leczeniu cukrzycy typu 2. Po konsultacji z diabetologiem ekstrakt z morwy białej może być stosowany jako zamiennik dla syntetycznych leków przeciwcukrzycowych, ponieważ nie doprowadza do skutków ubocznych leczenia.

BOGACTWO PROZDROWOTNYCH SKŁADNIKÓW

Morwa biała jest bogata w witaminy i minerały takie jak witamina B2, niacyna, witamina C,  fosfor, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan, nikiel, siarka. Jest bogata w antyoksydanty i aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Są to - metionina, treonina, arginina oraz leucyna.

W WALCE Z OTYŁOŚCIĄ

Morwa biała doskonale wspomaga leczenie otyłości i redukcję masy ciała. Owoce morwy są niskokaloryczne, a wyciąg z liści skutecznie hamuje odczuwanie głodu, potęguje uczucie sytości, hamuje odczuwanie chęci spożycia słodkiego oraz wspomaga procesy trawienne. Regularne spożywanie soku lub naparu z liści morwy białej doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, biegunki czy zaparcia. 

WSPARCIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w liściach morwy, które zmniejszają utlenianie frakcji LDL i zapobiegają odkładaniu się złogów w tętnicach, można wykorzystać ją  jako wsparcie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

JESZCZE WIĘCEJ KORZYŚCI

Morwa jest jednym ziół obniżających poziom cukru we krwi, o czym już pisaliśmy tutaj

Dodatkowo morwa biała wspomaga pracę serca, obniża cholesterol oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Zalecana jest również podczas przeziębienia i grypy, ponieważ wspomaga organizm w walce z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi.

Co ciekawe morwa biała swoje zastosowanie znalazła również w leczeniu choroby Alzheimera. Cyjanidyna zawarta w owocach morwy działa ochronnie na śródbłonek mózgu zapobiegając jego uszkodzeniom i rozwojowi choroby.

Liście morwy mają działanie rozjaśniające na skórę, dzięki czemu można wykorzystać je w usuwaniu przebarwień oraz piegów.

JAK STOSOWAĆ MORWĘ?

Morwę białą możemy stosować w formie suszonych owoców jako uzupełnienie zdrowej diety, suszu z liści do sporządzania naparu, soku do picia, oraz suplementów diety z zawartością wyciągu bądź ekstraktu.

Należy pamiętać, iż morwa jak każdy inny produkt może powodować działania niepożądane. Morwy powinny unikać osoby uczulone, (liście morwy mogą wywołać reakcję alergiczną) oraz kobiety w ciąży z powodu braku badań dotyczących wpływu na płód dziecka.

Źródła naukowe:
1. J. Grześkowiak, M. Łochyńska, Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii 1/2017, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/06/pf_2017_031-035.pdf
2. M. Jeszka, J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk, Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii 3/2009, http://www.czytelniamedyczna.pl/2651,liscie-morwy-jako-zrodlo-naturalnych-substancji-biologicznie-aktywnych.html
3. Gnalicka, K. Korzeniowska, A. Jabłecka, Suplementacja diety w cukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/40023/27681

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny