Morwa biała jest to jeden z głównych składników ludowej medycyny chińskiej. Substancje w niej zawarte są niezwykle skuteczne we wspomaganiu leczeniu głównie cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Alkaloidy (substancje o działaniu przeciwdiabetycznym) zawarte w liściach, korzeniach i owocach morwy wspomagają trawienie glukozy, dzięki czemu obniżają jej poziom we krwi. Dzięki temu morwa jest skuteczna we wspomaganiu leczeniu cukrzycy typu 2. Po konsultacji z diabetologiem ekstrakt z morwy białej może być stosowany jako zamiennik dla syntetycznych leków przeciwcukrzycowych, ponieważ nie doprowadza do skutków ubocznych leczenia.
BOGACTWO PROZDROWOTNYCH SKŁADNIKÓW
Morwa biała jest bogata w witaminy i minerały takie jak witamina B2, niacyna, witamina C, fosfor, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan, nikiel, siarka. Jest bogata w antyoksydanty i aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Są to - metionina, treonina, arginina oraz leucyna.
W WALCE Z OTYŁOŚCIĄ
Morwa biała doskonale wspomaga leczenie otyłości i redukcję masy ciała. Owoce morwy są niskokaloryczne, a wyciąg z liści skutecznie hamuje odczuwanie głodu, potęguje uczucie sytości, hamuje odczuwanie chęci spożycia słodkiego oraz wspomaga procesy trawienne. Regularne spożywanie soku lub naparu z liści morwy białej doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, biegunki czy zaparcia.
WSPARCIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w liściach morwy, które zmniejszają utlenianie frakcji LDL i zapobiegają odkładaniu się złogów w tętnicach, można wykorzystać ją jako wsparcie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
JESZCZE WIĘCEJ KORZYŚCI
Morwa jest jednym ziół obniżających poziom cukru we krwi, o czym już pisaliśmy tutaj
Dodatkowo morwa biała wspomaga pracę serca, obniża cholesterol oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Zalecana jest również podczas przeziębienia i grypy, ponieważ wspomaga organizm w walce z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi.
Co ciekawe morwa biała swoje zastosowanie znalazła również w leczeniu choroby Alzheimera. Cyjanidyna zawarta w owocach morwy działa ochronnie na śródbłonek mózgu zapobiegając jego uszkodzeniom i rozwojowi choroby.
Liście morwy mają działanie rozjaśniające na skórę, dzięki czemu można wykorzystać je w usuwaniu przebarwień oraz piegów.
JAK STOSOWAĆ MORWĘ?
Morwę białą możemy stosować w formie suszonych owoców jako uzupełnienie zdrowej diety, suszu z liści do sporządzania naparu, soku do picia, oraz suplementów diety z zawartością wyciągu bądź ekstraktu.
Należy pamiętać, iż morwa jak każdy inny produkt może powodować działania niepożądane. Morwy powinny unikać osoby uczulone, (liście morwy mogą wywołać reakcję alergiczną) oraz kobiety w ciąży z powodu braku badań dotyczących wpływu na płód dziecka.
Leave a Reply Cancel Reply