Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zioła można podzielić na te o działaniu ochładzającym i rozgrzewającym. W lecie, kiedy wokoło panują wyższe temperatury, zaleca się popijanie naparów ziołowych, które będą ochładzać organizmu i zapobiegać objawom przegrzania. Jakie możemy zaliczyć do tej grupy i jakie mają one jeszcze właściwości?
O tym dlaczego w okresie letnim lepiej pić ciepłe napoje, a nie zimną wodę pisaliśmy tutaj: Dlaczego woda nie nawadnia oraz tutaj: Dlaczego latem należy dużo pić
Dziś skupimy się na właściwościach konkretnych ziół, ponieważ jak wiemy, zioła mogą w różnoraki sposób wpływać na nasz organizm. Oprócz skutecznego ochłodzenia organizmu mogą wspierać różne narządy i ich funkcjonowanie.
MIĘTA
Wykazuje działanie rozkurczowe szczególnie na przewód pokarmowych, dlatego sprawdzi się przy wszelkich dolegliwościach trawiennych, jak: mdłości, wymioty, wzdęcia, gazy jelitowe, kolki jelitowe, skurcze jelit, zaparcia, przekrwienia wątroby, zapalenia jelit. To wszystko dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym: mentolowi i mentonowi. Działa również w przypadku mdłości i wymiotów wywołanych przez chorobę lokomocyjną. Mięta jest żółciotwórcza i żółciopędna oraz pobudza apetyt, w związku z czym skutecznie wspiera procesy trawienia. Dodatkowo mięta tonizuje, dlatego będzie pomocna przy przemęczeniu fizycznym i umysłowym. Jest źródłem flawonoidów i kwasów fenolowych, a więc związków przeciwutleniających, które chronią przed wieloma chorobami oraz hamują procesy starzenia.
Jak stosować?
1 łyżkę suszonych lub świeżych liści mięty zaparzać pod przykryciem przez 5-10 minut w szklance wrzątku. Taki napar można pić 1-3 razy dziennie.
MELISA
Melisa kojarzona jest przede wszystkim ze swojego działania uspokajającego. I faktycznie potrafi świetnie ukoić nerwy dzięki zawartości olejków eterycznych. Napar z liści melisy będzie pomocny przy bezsenności, stresie, niepokoju, depresji, a nawet bólach głowy. Oprócz tego melisa działa pozytywnie na układ trawienny, szczególnie na dolegliwości wywołane stresem. Pobudza trawienie i wydzielanie żółci. Co ciekawe melisa również korzystnie wpływa na produkcję pokarmu u matek. Badania wykazały, że działa ona osłonowo na układ nerwowy, zapobiegając chorobom degeneracyjnych (Parkinson, Alzheimer). W kosmetologii wykorzystuje się ją do produkcji kremów i maści na opryszczkę.
Jak stosować?
1-2 łyżeczki liści melisy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-10 minut. Można pić 1-3 filiżanki dziennie.
RUMIANEK
Podobnie jak melisa działa on kojąco i uspokajająco. Oprócz tego łagodzi dolegliwości pokarmowe (wzdęcia, niestrawność), stymuluje apetyt, działa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Badania udowodniły jego przeciwzapalne działanie, a więc będzie pomocny przy stanach zapalnych wewnątrz oraz zewnątrz organizmu. Stosowany zewnętrznie oczyszcza rany i przyspiesza ich gojenie, a także ładzi podrażnienie skóry i swędzenie.
Jak stosować?
1 płaską łyżkę koszyczków rumianku zaparzać we wrzątku przez 5-10 minut. Dziennie można pić nawet 4 filiżanki naparu.
HIBISKUS
Hibiskus to popularna nazwa krzewu ketmii szczawiowej. Najczęściej można go spotkać w mieszkanka owocowo-ziołowych. To właśnie on odpowiada za kwaskowaty posmak i czerwoną barwę herbatek. Badania potwierdziły jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Może on skutecznie obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a tym samym chronić przed konsekwencjami nadciśnienia tętniczego czy też przed miażdżycą. Hibiskus wykazuje także działanie przeciwbakteryjne szczególnie na bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Wspiera układ odpornościowy, a ze względu na dużą zawartość polifenoli i witaminy C działa antyoksydacyjnie, dlatego też mówi się, że chroni przed nowotworami. Poza tym napar z ketmii stosuje się przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż rozrzedza śluz, a także przy przemęczeniu. W Afryce i Azji docenia się jego tonizujące i moczopędne właściwości.
Jak stosować?
1 łyżeczkę kwiatów hibiskusa zaparzać przez 5-10 minut pod przykryciem. Napar można pić nawet 3 razy dziennie.
CYKORIA PODRÓŻNIK
Surowcem zielarskim są liście oraz korzeń. Liście bogate są we flawonoidy i kumaryny, natomiast korzeń zawiera inulinę. Napary z tej rośliny stosuje się głównie przy problemach jelitowych: gazach, wzdęciach, zaparciach. Inulina jako naturalny prebiotyk świetnie wspiera bakteryjną florę jelitową. Cykoria działa także żółciopędnie, żółciotwórczo, stymuluje trawienie i ułatwia wydalanie moczu, wspomagając tym samym oczyszczanie organizmu. Badania wykazały, iż obniża ona poziom cukru i lipidów we krwi.
Jak stosować?
Suszone liście lub suszony korzeń (1 łyżeczkę) zalać szklanką wrzątku i parzyć 5-10 minut pod przykryciem. Można pić 1-3 szklanki dziennie.
LAWENDA
Wspomaga leczenie stanów lękowych i nerwowych, lekkiej bezsenności oraz depresji. Na układ pokarmowy działa rozkurczowo, dzięki czemu ułatwia wydalanie gazów jelitowych. Łagodzi kolki, poprawia apetyt i metabolizm. Olejek eteryczny z lawendy wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i antyseptyczne, zwalczając różne infekcje u człowieka.
Jak stosować?
Napar z lawendy przygotowuje się, zaparzając 1/2 łyżeczki suszonych kwiatów. Dziennie można pić 1-3 herbatek dziennie. Stosowana przed snem będzie działała nasennie.
KWIAT MNISZKA LEKARSKIEGO
Napar z kwiatów mniszka lekarskiego działa przede wszystkim korzystnie na układ moczowy człowieka, zwłaszcza przy kamicy nerkowej i infekcjach moczowych. Ułatwia on wydalanie moczu i oczyszczanie organizmu. Jest stosowany również w leczeniu zaburzeń trawienia i apetytu, chorób wątroby, ze względu na zdolność do stymulowania wydzielania żółci i poprawy trawienia. Medycyna ludowa przypisuje mu właściwości oczyszczające i delikatnie przeczyszczające, a także wspomagające leczenie chorób skóry.
Jak stosować?
1- łyżeczki kwiatów mniszka zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut. Dziennie pić 1-3 szklanki takiego naparu.
NAGIETEK
Surowcem zielarskim są płatki kwiatów nagietka. Stosowany wewnętrznie w formie naparu działa ochronnie i przeciwzapalnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Dodatkowo wspiera pracę wątroby i wydzielanie żółci. Działa także moczopędnie i przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Przypisuje mu się także działanie przeciwnowotworowe.
Jak stosować?
1 łyżeczkę suszonych płatków nagietka zalać 1,5 filiżanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Napar pić 3 razy dziennie po pół filiżanki przed jedzeniem.
POKRZYWA
Napar z liści i/lub korzenia pokrzywy stosowany jest jako środek moczopędny, tonizujący i odtruwający. Pobudza pracę nerek i wątroby wspomagając oczyszczanie organizmu z toksyn. Ze względu na działanie moczopędne przeciwdziała obrzękom i oczyszcza krew. Poprawia również funkcjonowanie dróg moczowych u mężczyzn z łagodnym przerostem prostaty. Badania potwierdziły także jej działanie przeciwcukrzycowe. Jest bogata w żelazo i witaminę C, dlatego świetnie wspomaga leczenie niedoborów. Wpływa dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie.
Jak stosować?
2-3 łyżeczki liści lub 1 łyżeczkę korzenia pokrzywy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem kilka minut. Napar z liści można pić 3-4 razy dziennie, natomiast z korzenia 1-3 razy dziennie.
Leave a Reply Cancel Reply